Двукратно увеличение на случаите на морбили в света

Двукратно увеличение на случаите на морбили в света
  • 28 април, 2024
  • Свят

Случаите на морбили или дребна шарка са се увеличили почти два пъти в световен мащаб за последната година в сравнение с 2022 г.

За 2022 г. има 171 хиляди документирани случая в света, според СЗО, а за 2023 г., докладваните случаи са 321 хиляди. За 2024 г. вече има 94 хиляди случая, така че се очаква да се надхвърли броя от 2023 г. до края на настоящата година.

Най-много случаи има в Азербайджан, Киргизстан и Йемен, а в Европа случаите за 2023 са около 2 хиляди

В САЩ, случаите за 2023 са 58, като страната през 2000 г. се обявява за „свободна от морбили“, тоест, нови случаи има само когато някой се зарази извън страната. Това обаче може да се промени скоро.

Дребната шарка е силно заразно заболяване, предавано по въздушно-капков път и може да доведе до сериозни вреди за здравето и дори смърт особено при малки или неваксинирани деца.

Симптомите включват температура, кашлица, хрема, сълзящи очи и обрив. Един от петима неваксинирани ще бъде хоспитализиран, а 3 на 1000 деца, които се заразяват ще умрат от респираторни инфекции или неврологични усложнения.

Морбили може също да доведе ди „амнезия на имунитета“, състояние, при която се повишава риска за други зарази в следващите седмици, месеци, дори години след боледуване.

Между 2000 г. и 2022 г. ваксинацията срещу морбили е предотвратила над 57 милиона смъртни случаи. Първа доза на ваксината MMR, която е комбинирана за морбили, рубеола и заушка, се приема между 12 и 15-месечна възраст, а втората доза между 4 и 6-годишна възраст.

Ваксината е с ефективност около 97% при две дози, а ваксинираните все пак могат да се разболеят, но ще избегнат усложнения и тежко протичане.

В условията на сериозни световни конфликти и зони, в които е нарушен обичайният начин на живот, предполагащ висока хигиена, опасността от завръщане на това заболяване и избухване на епидемии нараства.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Започва делото за трафик на хора срещу Андрю Тейт

28 април, 2024

Следваща публикация: Полските фермери прекратиха блокадата по границата

28 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини