Украйна за първи път ползва далекобойни ракети

Украйна за първи път ползва далекобойни ракети
  • 25 април, 2024
  • Свят

Украйна започва да използва балистични ракети с голям обсег срещу Русия, които са доставени тайно от САЩ. Това потвърдиха американски официални лица.

Те са ползвани поне веднъж, за да атакуват руски цели в окупирания Крим, а още помощи ще отправят към Киев, след като окончателният закон за предоставяне на 61 милиарда военна помощ на Украйна бъде готов.

Дългобойните ракети са предоставени тихомълком и са версия на ракетите ATACMS, каза говорител на Държавни департамент на САЩ.

САЩ преди са предоставяли ракети със среден обсег, но се въздържат от пращане на такива с голям обсег, поради притеснения да не компрометират собствения си военен капацитет, но и поради страхове, че Украйна би могла да атакува цели на руска територия с тях, което да ескалира конфликта.

Украйна отдавна се надява да получи такива ракети, а през февруари, президента Байдън дава зелена светлина на доставките, без да го обявява публично.

Говорителят на Държавния департамент потвърждава, че ракетите ATACMS с голям обхват са предоставени „по директно упътване от президента.“

САЩ „ не обявяват това с цел да поддържат операционната сигурност на Украйна по тяхна молба“ казаха още от държаният департамент.

Не е ясно колко такива оръжия са предоставени, но Джейк Съливан, съветник по национална сигурност каза, че САЩ планира да изпрати още.

„Те ще окажат влияние. Но както съм казвал и преди, няма сребърен куршум.“ каза той в изявление.

Ракетите с голям обсег дават възможност на Украйна да атакува по-далечни цели в окупираните от Русия територии, а Украйна ги ползва за първи път през миналата седмица, за удари по Крим.

Според Русия, новото оръжие „няма да промени особено изхода“ на войната.

В поседнете месеци, Украйна изпитва недостиг на боеприпаси на фронта,  което доведе до отстъпление от няколко селища, но от друга страна бележи успехи при унищожаването на руски военни кораби, самолети и инфраструктура в Русия, която помага на войната, като петролни депа и складове.

Очаква се да разберем какво и дали ще се промени след като пристигне военната помощ от 61 милиарда долара.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Най-добрите места за среща с морски костенурки

25 април, 2024

Следваща публикация: НАТО: Китай да спре да помага на Русия, ако иска да имаме добри отношения

25 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини