Най-добрите места за среща с морски костенурки

Най-добрите места за среща с морски костенурки
  • 25 април, 2024
  • Лайфстайл

Морските костенурки са едни от най- завладяващите животни на планетата и ако сте имали възможността да ги зърнете на живо, дори за малко, със сигурност ще искате отново да се срещнете с тях. Човек би си помислил, че тъй като тези величествени същества мигрират хиляди мили всяка година, би било доста лесно да ги срещнеш, но поради намаляващия им брой, за съжаление е малко по-трудно. Шест от седемте вида сега се считат за уязвими или застрашени, от изчезване. Затова сега ще ви споделим, кои са най-добрите места за наблюдение на морски костенурки.

Коста Рика

Част от крайбрежието на Коста Рика е известно като „Земята на костенурките“, Буйните тропически гори се срещат с девствени брегове, древният ритуал на гнездене и излюпване на морски костенурки се провежда на пясъчните брегове на карибския бряг. Видовете, които може да срещнете там са Olive Ridley и зелени до кожести, ястребови и шипоглави костенурки. Всички от които се връщат на плажовете на Коста Рика всяка година, за да снасят яйцата си.

Представете си как седите на плаж в Националния парк Тортугеро или Ostional Wildlife Refuge под тъмното нощно небе, докато костенурките изплуват на повърхността. Малки глави на костенурки, щъкащи през пясъка, всяка тичаща по лунния плаж, нетърпелива да започне пътешествието си.

Мексико Акумал

Разположен на полуостров Юкатан в Мексико, е известен със своята популация от морски костенурки. Означаващо „място на костенурки“ на маите, то със сигурност отговаря на името си като убежище за тези нежни гиганти. Гмуркайки се с шнорхел, в кристално чистите води на Akumal Bay, ще имате шанса да срещнете зелени костенурки и, ако имате късмет, костенурки Hawksbill, грациозно плъзгащи се през кораловите рифове.

Полуостровът е посветен на опазването на морските костенурки. Чрез защитените зони и различни инициативи, които имат за цел да повишат осведомеността и да образоват посетителите, което го прави едно от най-добрите и атрактивни места за наблюдение на морски костенурки.

Австралия

Големият бариерен риф е дом на шест от седемте вида морски костенурки. Препоръчваме да се отправите към австралийското Коралово крайбрежие за близка среща с видовете, които се срещат там. От рифа Нингалу до залива на акулите, ще можете да срещнете зелени, кожести, ястребови и плоски костенурки. Докато плуват, чифтосват се, гнездят и дори се излюпват. Ако сте там между ноември и март, може дори да получите шанса да наблюдавате костенурките, които снасят скъпоценните си яйца.

Малдивите

Малдивите несъмнено са перлата на добрите места за наблюдение на морски костенурки. Благодарение на своя тропически темперамент, девствени пясъчни плажове и оживено морско биоразнообразие. Дом на зелени костенурки, ястребови костенурки, костенурки Olive Ridley и шипоглави костенурки, топлите води на архипелага, изобилните ливади с морска трева и оживените коралови рифове осигуряват идеална среда за процъфтяване на тези костенурки. Не се колебайте, а сложете маската и шнорхела и поплувайте с тях.

Индонезия

Гмуркането с шнорхел на островите Гили, които са група от три малки острова край бреговете на Ломбок, Индонезия е приключение, което ако предприемете, няма да забравите никога. С кристални тюркоазени води, недокоснати коралови рифове и изобилие от морски живот, този малък архипелаг е едно от най-добрите места за наблюдение на морски костенурки, в света.

Гили Траванган, най-големият и развит остров, примамва с множество места за гмуркане с шнорхел, подходящи за всеки, докато Гили Мено, който е спокойният среден остров, пленява със своята спокойна атмосфера и непокътнати плажове. Третият и последен остров, Гили Аир, е най-близкият остров до Ломбок и е пълен с подводни съкровища. Зелените и ястребови костенурки, са честа гледка в тези води.

Споделете:
Предишна публикация: Как САЩ почти забрани ТикТок

25 април, 2024

Следваща публикация: Украйна за първи път ползва далекобойни ракети

25 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини