Обсъждат международно споразумение срещу замърсяването с пластмаса

Обсъждат международно споразумение срещу замърсяването с пластмаса
  • 22 април, 2024
  • Свят

Световни лидери ще се съберат в Канада, за да обсъждат черновата на първото в света международно споразумение срещу увеличаващото се замърсяване с пластмаса.

Очакваното споразумение би трябвало да се договори до края на тази година и може да се превърне в най-значимия договор, свързан с емисиите и опазването на околната среда от историческото Парижко споразумение от 2015 г. Тогава 195 страни се съгласиха да задържат повишаването на глобалната температура до под 1.5 градуса и макар да изглежда, че това за съжаление няма да се осъществи, този договор е причина за сериозен напредък в областта.

Замърсяването с пластмаса е още по-сложен проблем, а лидерите са разделени.

Причина за обсъждане на такова споразумение е решение на Асамблеята по околна среда на ООН от 2022 г., когато страните се съгласят да създадат международен договор срещу замърсяването с пластмаса до края на 2024 г.

Целта на договора е да адресира проблемът с пластмасата през целия жизнен цикъл на продуктите – от производството им, до това как се ползва съответната пластмаса и как се изхвърля или рециклира.

Освен със замърсяване с трудно разградими отпадъци, производството и рециклирането на пластмаса е свързано с отделяне на въглеродни емисии, като 5 % от глобалните емисии се падат на индустрията за производство на пластмаса. С настоящия темп, до 2050 г., те ще са 20 %, защото производството ще се утрои, ако не се поставят регулации.

На срещата се очаква да присъстват поне 3500 души, сред които изследователи, лобисти, активисти и други заинтересовани граждани.

Засега черновата на споразумението е от около 70 страници, но страните остават силно разделни, като някои възразяват срещу концепции като „ограничаване на производството“ и „премахване от пазара“ на пластмаси.

Източник: Reuters

Споделете:
Предишна публикация: Призрачен град: как Белгород понася войната

22 април, 2024

Следваща публикация: Как да сложим финансите си в ред – 3 лесни стъпки

22 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини