Предполагаема израелска атака над Иран усилва напрежението в Близкия изток

Предполагаема израелска атака над Иран усилва напрежението в Близкия изток
  • 19 април, 2024
  • Свят

Израел извършва удар в Иран, което усилва напрежението в Близкия изток, но засега и двете страни не отдават голямо значение на случилото се.

Според американски официални лица, Израел е предупредил САЩ, че възнамерява да осъществи атака в следващите дни, но не е имало дискусия по темата. Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, по-късно потвърди, че САЩ „не са участвали в никакви нападателни операции“, а се фокусират върху отбраната на Израел и деескалацията на напрежението.

Иранските системи за ПВО са се задействали над градовете Исфахан и Табриз, след три експлозии в близост до големи военновъздушни бази близо до гр. Исфахан в петък сутринта.

Командирът на иранската армия, ген. Абдолрахим Мусави каза, че експлозиите са в небето над града и са свързани с ПВО-системи, които стрелят по подозрителен обект, който не е причинил никакви щети. Други официални лица казаха, че са прихванати три дрона, а Иран официално не посочва откъде са дошли те.

В медиите обаче се посочва, че това са локации, свързани с ядрената програма на Иран, а атаката е силно ограничена като обхват.

Предполагаемата атака вероятно е отговор на иранската атака от неделя и се случва часове, след като иранският външен министър каза пред CNN, че ако Израел предприеме някакви военни действия срещу Иран, отговорът ще бъде „моментален и с максимална сила“.

В Сирия също са докладвани удари по отбранителна инфраструктура, предполагаемо от страна на Израел.

Израел не коментира официално нито една от атаките.

Считаше се, че Израел подготвя ограничена по обхват операция в отговор на нападението на Иран, именно с цел да не се ескалира конфликта, като не се очакваше тя да е срещу цивилна инфраструктура или срещу локации, свързани с ядрената програма на страната.

Западните съюзници призоваха Израел да се въздържа от отговор, а президентът на САЩ, Джо Байдън, каза, че Израел трябва да смята неуспешната атака на Иран за победа, тъй като тя показва способността на страната да се отбранява.

Според бивш съветник на САЩ по въпросите в Близкия изток, това са само „съобщения“, които Иран и Израел си пращат и никоя от двете страни няма сериозни намерения да води война с другата страна, защото знае, че няма да получи съществена международна подкрепа.

Източник: CNN

 

Споделете:
Предишна публикация: Г7 обсъжда помощ за Украйна

19 април, 2024

Следваща публикация: Американският Конгрес гласува помощта за Украйна

19 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини