Г7 обсъжда помощ за Украйна

Г7 обсъжда помощ за Украйна
  • 18 април, 2024
  • Свят

Външните министри на страните от Г7 предупредиха, че има риск Украйна да загуби войната и трябва да получи повече възможности за противовъздушна отбрана.

След като повече от две години Украйна издържа на бруталната инвазия на Русия, сега започва да се усеща недостиг на муниции, а ключово финансиране, обещано от САЩ, се бави, поради продължаващ месеци отказ от страна на Конгреса да гласува помощта.

Министрите на Г7 обсъждат този и други свързани проблеми, както и проблемите в Близкия изток на италианския остров Капри, а се очаква към тях да се присъединят и лидерите на НАТО, както и външният министър на Украйна.

Жозеф Борел, комисарят по външна политика на ЕС също участва в срещата на Г7 и призова европейците да пратят системи за противовъздушна отбрана на Украйна, за да защити градовете си и ключовата инфраструктура от руските ракети.

„В противен случай, електропреносната мрежа в Украйна ще бъде унищожена и никоя страна не може да се бие, ако няма поне електричество вкъщи, в заводите, онлайн, за всичко.“ Каза Борел пред журналисти преди началото на срещата.

Украинският министър на външните работи, Дмитро Кулеба обърна внимание на реакцията на Запада при нападението на Иран над Израел, в сравнение с реакцията, когато ракети летят към Украйна.

„Стратегията на партньорите ни в Израел изглежда е да се предотвратят щети и смърт…в последните месеци, стратегията на партньорите ни в Украйна изглежда е да ни помогнат да се възстановим от щетите.“ каза Кулеба.

„Така че работата ни днес е да намерим начин, по които нашите партньори да ни помогнат да изградим механизъм, който ще ни позволи също да избягваме смърт и разрушения в Украйна.“

Страните от Г7 са САЩ, Великобритания, Италия, Германия, Франция, Япония и Канада.

Източник: Reuters

Споделете:
Предишна публикация: Студени вълни в океана са заплаха за екосистемите

18 април, 2024

Следваща публикация: Предполагаема израелска атака над Иран усилва напрежението в Близкия изток

18 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини