Полша се готви да либерализира закона за абортите

Полша се готви да либерализира закона за абортите
  • 14 април, 2024
  • Свят

Полският парламент подготвя четири поправки, за да либерализира закона за абортите, като текстовете са пратени на специална комисия за разглеждане и оценка. Това е сред приоритетите на управляващата коалиция, която пое властта в края на миналата година.

Правата на жените като цяло са сред приоритетите на коалицията, въпреки разделението ѝ по много други въпроси. При предишното националистко и наричано популистко правителство, през 2021 г. беше въведена почти тотална забрана за аборти, част от целта на правителството на налага консервативни ценности в обществото.

След победата на Доналд Туск обаче, беше формирана широка коалиция с участие и на леви и на десни партии, която прекрати някои политики, свързани с това, възстанови публичното финансиране на ин витро процедури, промени правилата за достъп до спешна контрацепция, а сега е ред и на абортите.

Това обаче е тема, която по-скоро разделя и обществото, и управляващите, така че се обсъждат общо 4 поправки: две, които разрешават прекратяване на бременност без ограничения в рамките на първите 12 седмици и една, която да премахне предвидени наказания за извършване на аборт. Четвъртата поправка възстановява правото на аборт в случаи на аномалии на фетуса, както беше до 2020 г., преди съдът да забрани такива процедури.

Според настоящия закон, аборт може да се извърши само в случай на изнасилване, инцест или опасност за здравето и живота на жената.

Не се знае колко време ще продължи обсъждането и вземането на решение, а се очаква президентът Анджей Дуда да наложи вето над поправките в закона, което ще забави приемането, но няма да го спре.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Почина италианският дизайнер Роберто Кавали

14 април, 2024

Следваща публикация: Започва историческият съдебен процес срещу Тръмп

14 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини