Време е за пролетно почистване

Време е за пролетно почистване
  • 12 април, 2024
  • Лайфстайл

Пролетта е идеалното време за годишно, дълбоко почистване на дома. Независимо дали предпочитате да започнете от тавана към мазето или от гаража и да си проправите път вътре, създайте реалистичен график и се фокусирайте върху задачите, една по една. Ще ви трябват няколко дни за по-ангажиращи проекти, като почистване на тавана и организиране на дрешници, но след време ще отметнете всичко от списъка си. Ще имате искрящо чист дом и ще се почувствате, като победител.

Необходими материали

Преди да започнете с пролетно почистване, трябва да се уверите, че разполагате с всички необходимо. Основните неща са : Кофа, чисти кърпи, гъби, почистващ препарат, прахосмукачка.

От къде да започнете?

Пролетното почистване е идеалното време за почистване на первази. Въпреки че често се пренебрегват, чистите цокли придават на вашия дом перфектен вид. Первазите могат лесно да се почистват с прахосмукачка с приставка за маркуч с четка, за да се отстрани всякакъв прах. След това ги избършете с влажна микрофибърна кърпа и универсален почистващ препарат.

Прах

Колкото и да се опитвате да го предотвратите, прахът се натрупва във всяка стая на къщата. Когато бършете прах, работете от горната част на стаята надолу, като прахосмукате праха, който се утаява на пода. Не забравяйте да почистите и книгите и рафтовете. Махнете всичко от рафтовете и ги избършете. Използвайте четката за прах или по- тънките приставки на прахосмукачката, за да достигнете до тесни места.

Под

Почистете пода с прахосмукачка, за да почистите всякакви трохи и мръсотия. Натрупването на мръсотия може не само да разруши влакната на вашия килим, но също така може да съдържа бактерии, които могат да ви разболеят.

Моп

Подовете са едни от най-изложените зони в домовете ни, поради което честото им миене е от решаващо значение за поддържането на дома ви чист. Използвайте вода и препарат за под. Ако в дома ви има килими, сега е точното време да ги изперете.

Избършете стените и таваните

С течение на времето нашите стени и тавани се цапат, с нежелани петна. За да почистите стените си, започнете с прахосмукачка, за да премахнете праха. След това се справете с упоритата повърхностна мръсотия.

Почистете меката мебел

Почистете дивана и възглавничките върху него. Изнесете възглавниците навън и внимателно ги изтупайте с ръка, за да премахнете праха. Ако има петна, проверете етикетите за грижа за препоръки за почистване. Използвайте прахосмукачката за тапицерията и цепнатините, за да почистите под възглавниците на седалките. След това минете с мокра микрофибърна кърпа напоена с препарат за пране, по целия дива. Ако някъде има петна, ги изтрийте. Диванът ще се измокри леко, но след като изчакате да изсъхне, резултатът ще е впечатляващ.

Измийте прозорците

Ако искате домът ви да изглежда наистина чист, не трябва да пропускате да измиете прозорците. През тях наблюдавате света на вън и колкото и да не ви се иска, трябва да ги почистите. Как да ги измиете? Използвайте препарат за прозорци или кофа с вода и сапун. След като ги намокрите обилно, за да паднат праха и мръсотията, натрупали се през зимата, ги подсушете. Резултатите ще са наистина блестящи и домът ви ще придобие един наистина чист и приятен вид.

Не забравяйте завесите

Завесите, пердетата и щорите също трябва да се почистят. Защото по тях се натрупва много прах и миризми. Ако имате пердета, ги свалете и изперете. В къщи или ги занесете на химическо чистене. Домът ви ще се освежи и ще ухае на пролет.

Почистете осветителните тела

Осветителните тела са център за прах. За начало, се уверете, че сте изключили електрическата крушка и я оставете да изстине, преди да започнете да я почиствате. Когато става въпрос за лампи, не забравяйте да ги изключите от контакта, тъй като това им дава време да се охладят, преди да започнете процеса на почистване.

Ако сте организирани почистването на дома, няма да ви отнеме толкова много време, колкото предполагате. Ако нямате много свободно време, започнете от някъде и напредвайте според времето, с което разполагате. След като завършите пролетното почистване, ще сте много доволни от крайния резултат. Домът ви ще е освежен и чист.

Споделете:
Предишна публикация: „Епъл“ предупреди потребителите си за възможни шпионски атаки

12 април, 2024

Следваща публикация: Белгия разследва руската мрежа за влияние в ЕП

12 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини