Betindex: Везенков е №1 в Европа. Какви са шансовете му за триумф в края на сезона?

Betindex: Везенков е №1 в Европа. Какви са шансовете му за триумф в края на сезона?
  • 30 ноември, 2022
  • Спорт

Не се случва толкова често българин да е №1 в своята сфера, още по-малко пък когато говорим за баскетбол. Свикнахме, че страната ни е втора, дори трета категория в спорта на високите хора и оранжевата топка. Но ето че в последните години и особено през последните няколко месеца наш сънародник прави фурор на най-високо ниво в Европа. Има ли нужда да ви подсказваме името му? Александър Везенков, разбира се, сигурни сме, че мнозина от вас се сетиха веднага.

Българското крило е абсолютният лидер на Олимпиакос през този сезон, като води гръцкия тим към лидерската позиция в Евролигата и кара феновете му да мечтаят дори за трофей. А какви са изгледите за подобен триумф? От https://betindex.net  правят равносметка на сезона за отбора от Пирея до момента, като разглеждат и къде се позиционира той при дългосрочните залози на различните букмейкъри у нас. И в интерес на истината шансовете на “червено-белите” не са никак лоши.

Олимпиакос е сред фаворитите за трофея

Това изобщо не е изненадващо, като имаме предвид силния старт на гръцкия тим в най-силния клубен турнир в баскетбола на Стария континент. 10 кръга след началото на редовния сезон в Евролигата само Фенербахче има по-добри показатели в класирането – 9 победи и само една загуба. Тимът от Пирея е втори, като Везенков и съотборниците му спечелиха 7 мача и загубиха три, като имат равни показатели в това отношение с испанските грандове Реал Мадрид и Барселона, както и с изненадата Монако. А балансът на “червено-белите” можеше да бъде още по-впечатляващ, ако не бяха пораженията от Валенсия и Макаби Тел Авив, допуснати след спад в края на тези двубои.

На фона на тези резултати какви са очакванията за шампионския спор, който ще бъде решен едва след половин година? Имайки предвид, че и през миналия сезон Везенков и компания съвсем не бяха далеч от финала, поставянето на “червено-белите” сред основните претенденти съвсем не е изненадващо. Да припомним, че Олимпиакос се класира за финалната четворка в Белград, а в полуфиналите отстъпи драматично след тройка със сирената на Василийе Мицич, която донесе успеха на Анадолу Ефес, а впоследствие турският тим триумфира с титлата за втора поредна година. Сега гръцкият тим демонстрира още по-голямо постоянство и класа в представянето си, голяма заслуга за което има и Александър Везенков. И неслучайно тимът от Пирея е сред фаворитите на букмейкърите.

Дългосрочен залог за титла на Олимпиакос има добри предпоставки за успех с прилични коефициенти. Betindex.net прави разбор на предлагането на този пазар сред лицензираните оператори в България. Практически навсякъде “червено-белите” са четвъртият реален претендент за трофея след испанските грандове Реал Мадрид и Барселона, както и след защитаващия трона си Анадолу Ефес. Коефициентите за титла на Везенков и компания се движат в диапазона между 5.50 и 6.00, като при някои букмейкъри могат да достигнат и до 7.00. Трябва да отбележим, че ставките за Реал, Барса и Анадолу Ефес не са много по-ниски, така че шансовете до голяма степен са изравнени. Така че защо Олимпиакос да не стигне до четвъртия си триумф и първи за клуба от 2013 г. насам?

А може ли Везенков да стане MVP на турнира?

Ако “червените-белите” извървят пътя до върха, то ролята на българската звезда се очаква да бъде огромна. Тя и сега е такава – Александър Везенков, когото в Гърция свойски наричат Саша, е най-добрият баскетболист в Евролигата след първите 10 кръга от редовния сезон. Нашето момче записва най-висок коефициент на полезно действие, над всички е в борбата под коша, а също така е сред основните претенденти за титлата реализатор №1.

При такава статистика е логично да се запитаме – възможно ли е българин да стане най-полезен играч на турнира? Кандидатите за приза MVP не са малко и конкуренцията пред Везенков е сериозна. И все пак шансовете са реални, а някои букмейкъри у нас вече приемат залози и за този пазар. И познайте – Саша е основният фаворит! За пример даваме коефициент около 2.50 в Бетано, като втори в списъка е асът на Монако Майк Джеймс с 6.00. Още едно потвърждение, че голямата звезда на европейския баскетбол в момента е с български паспорт.

Настоящото представяне на Везенков показва защо той предпочете да остане още една година в Европа, вместо най-после да направи крачката към НБА. Сашо има шанса да триумфира в Евролигата, да бъде обявен за MVP и след това да прекоси Атлантическия океан с много по-високо реноме. Сезонът обаче е дълъг и предизвикателствата пред Везенков и Олимпиакос тепърва ще стават по-сериозни.

Споделете:
Предишна публикация: Диана Димитрова на разпит в Прокуратурата

30 ноември, 2022

Следваща публикация: Стефани Фрапар е първата жена съдия на Световно първенство по футбол

30 ноември, 2022

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини