Газта ще скочи с около 17%

Газта ще скочи с около 17%
  • 30 август, 2022
  • Бизнес

С днешна дата се предвижда цената на природния газ за септември месец да е 350 лева за мегаватчас – сподели директорът на „Булгаргаз” пред репортерите след края на конференцията на Комисията за енергийно и водно регулиране, на която бе разгледан докладът относно заявлението на дружеството от 11 август за потвърждаване на цената за следващия месец.

По думите на изпълнителния директор – Деница Златева, увеличението ще бъде със 17% спрямо цената за този месец. Освен това, според нея това поскъпване на газта е поради увеличения борсов индекс. Въпросът, зададен към нея – докъде са стигнали с обсъждането с „Газпром”, тя отговори, че „Булгаргаз” всеки ден изпраща заявки за доставки, но за следващия ден получават нулеви количества. Другото, което сподели тя е, че беседите които се водят в този момент са на политическа основа и по тази причина доставчикът изпълнява съществуващия договор с изпращане на заявки.
Нужните количества за месец септември са осигурени споделят от „Булгаргаз”. За октомври пък в договора са добавени количества азерски газ, природен газ, както и количеството, което е било изтъргувано на аукциона на „Газов хъб Балкан” на „изключително конкурентна цена” от доставчика който е спечелил този търг.

През месец октомври са добавени общите месечни количества по договора с азерския доставчик, също така има и осигурен цял танкер с втечнен газ и като допълнение има аукцион за остатъчните количества на „Газов хъб Балкан”, който ще се състои. Златева сподели още, че се очаква наистина конкурентна цена, поради последните два търга, които показаха, че ценовите оферти, които сме получили при открити процедури са доста пъти по-добри, отколкото при предварително сключен договор.
Относно доставките за ноември се обсъжда в „Булгаргаз” как ще бъдат структурирани търговете – дали ще са месечни или за по-дълъг период. Златева сподели,че основната цел е да бъде осигурен отоплителният сезон, което ще рече до края на месец април. В началото на месец октомври ще бъдат готови и ще пуснат съответните процеруди. Нужните доставки ще бъдат осигурени, споменаха от „Булгаргаз”.

По предварителни разчети, ако доставките започнат навреме, ще се възползваме от договорените цени по дългосрочния договор с този доставчик и цените ще бъдат по-ниски от обявените за следващия месец.

Споделете:
Предишна публикация: Сериозна финансова новина за Левски

30 август, 2022

Следваща публикация: Мисис баба се омъжи отново

30 август, 2022

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини