Проверки на плажовете по Черноморието

Проверки на плажовете по Черноморието
  • 15 август, 2022
  • Бизнес

От началото на лятото до момента длъжностните лица от Министерството на туризма са извършили малко над 250 проверки на морските плажове. Няма установени проблеми от сериозен характер. Изпратени са предупреждения към наематели и концесионери заради констатирани нарушения. 16 са наложените неустойки за констатирано повторно нарушение.
Пет са актовете, които са съставени за установяване на административни нарушения по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. По Черноморието за настоящия сезон охраняемите морски плажове със сключени договори за концесия и наем са 137 – 88 са възложени на концесия, а останалите са отдадени под наем. 94 на брой са неохраняемите морски плажове, а 3 са тези за природосъобразен туризъм. Проверки и контрол се извършват на всички тях – планирани или инициирани след подадени сигнали.
По данни на Министерството на туризма планираните проверки се извършват по предварително одобрен график, който предвижда по две за всеки плаж. Освен тях се извършват и проверки за отстраняване на вече констатирани нарушения.
Екипите от проверяващи следят дали плажовете имат осигурено водно спасяване, обезопасена ли е прилежащата акватория, осигурено ли е медицинско и здравно обслужване, какво е нивото на санитарно-хигиенната поддръжка. В протоколите на проверяващите се отразяват и изпълненията на други задължения, валидни за всички: осигурен ли е достъп на хора с увреждания, спазват ли се изискванията за недопускане на незаконно строителство, опазват ли се природните забележителности.
Ако бъдат констатирани нарушения, се изпращат писма със срок за тяхното отстраняване, налагат се неустойки и при нужда се сезират съответните компетентни органи.

Споделете:
Предишна публикация: Как да постигнем мечтания грим в няколко лесни стъпки

15 август, 2022

Следваща публикация: На какви коалиции са склонни от ГЕРБ след изборите

15 август, 2022

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини