Какво е мастни киселини и защо са важни за здравето ни

Какво е мастни киселини и защо са важни за здравето ни
  • 14 август, 2022
  • Лайфстайл

По време на хранене осигуряваме някакво количество мазнини на организма ни, но в повечето случаи то не е достатъчно и чрез него не можем да си набавим всичко, от което се нуждаем. Тогава е необходимо да прибегнем до употребата на мастни киселини.
Мастните киселини са важни за правилното функциониране на всеки човешки организъм, тъй като се считат за основната форма за съхранение на енергия. Изолират и защитават нашите органи и същевременно участват в структурата на клетката.
Има мазнини, които можем да си набавим чрез храната, но има и такива, които не могат да бъдат синтезирани в организма ни – така наречените есенциални мастни киселини. ЕМК са:
• Омега 3, която благоприятно въздейства върху сърдечната и съдовата система. Притежава антиоксидантни свойства, които водят до подобряване здравето на кожата. Недостатъчният прием на Омега 3 води до депресивни състояния, проблеми с паметта, преждевременно остаряване, намаляване на зрението и други;
• Омега 6, която спомага развитието на мозъка и подпомага намаляването на лошия холестерол. Нейният дефицит води до артрит, депресивни състояния, заболявания от сърдечно-съдов характер;
• Омега 9, която е понижаваща холестерола и забавяща развитието на атеросклероза. Спомага за подобряване функциите на имунната система и оказва благоприятно въздействие при борбата с някои видове рак;
• Маслото от вечерна иглика със своето благотворно влияние върху косата, кожата и ноктите. Често жените прибягват до неговия прием по време на менопауза и го ползват за отслабване. Оказва благоприятно въздействие върху женската фертилност и понижава рисковете по време на бременност.
Невинаги организмът ни може да си набави необходимото количество мазнини с хранителните продукти. Тогава е необходимо да наваксаме техният прием. А това може да стане чрез мастни киселини под формата на хранителни добавки. Дори и да са само добавки, консултацията с лекар за техния прием е задължителна. Както и правенето на изследвания, с които да се установи дефицит на коя от мазнините съществува в нашия организъм.

Споделете:
Предишна публикация: Как да изберете най-подходящата козметика за лице

14 август, 2022

Следваща публикация: Как да постигнем мечтания грим в няколко лесни стъпки

14 август, 2022

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини