Пиенето на прекалено много вода също е вредно

Пиенето на прекалено много вода също е вредно
  • 24 юли, 2022
  • Лайфстайл

Непрекъснато четем и слушаме по телевизията, че пиенето на вода, особено в летните горещини е наложително. Водата е тази, която влияе върху всичките системи в тялото ни и спомага за тяхното правилно функциониране. Всеки от нас обаче трябва да намери идеалното количество вода, което да приема дневно, за да поддържа идеално изпълнението на всички основни телесни функции. Колкото и да четем навсякъде, че приемът на вода е полезен, всяко правило си има и своите изключения. Пиенето на прекалено много вода може да бъде и вредно.
Прекалено големият прием на вода може да доведе до водна интоксикация. Това е състояние, при което количеството на солта и другите електролити се намаля и е известно като хипонатремия. Ако тези количества спаднат прекалено бързо, това може да се окаже фатално. Редки са случаите на смърт поради пренасищане на организма с вода, но все пак не са изключени напълно.
Свръх хидратацията е два основни типа:
• при първия човек пие повече вода, отколкото бъбреците му могат да преработят и изхвърлят. Това води до натрупване на прекалено много вода в кръвта;
• при втория тип се наблюдава неправилно изхвърляне на вода от организма. Понякога това е временно явление, но има случаи, когато е знак за сериозен здравословен проблем.
Как обаче да разберете, че приемате много повече вода, отколкото организма ви може да преработи? Съвсем в началото това е трудно да се разбере, но с течение на времето могат да се появят симптоми като: гадене и повръщане, главоболие, объркване или дезориентация. Прекалено ниските нива на натрий в кръвта могат да доведат и до: мускулна слабост, припадъци и безсъзнание.
И все пак, за да не се стигне до дехидратиране или свръх хидратиране, нека видим колко ориентировъчно е нормалното количество течности, което организмът ви трябва да приема ежедневно. Според Американския институт по медицина средно около 9-13 чаши течности на ден трябва да изпива един възрастен. Европейската комисия по безопасност на храните пък препоръчва 1,6 литра течности на ден за жените и около 2,0 литра за мъжете.
Ползите от пиенето на необходимото количество вода са много: помага при отслабване, забавя образуването на бръчки, изчиства кожата, поддържа нормалната работа на сърцето. Това е само една малка част от тях. Придържайте се към препоръчания ежедневен прием, за да бъдете здрави и красиви.

Споделете:
Предишна публикация: Българите с най-ниска минимална заплата в Евросъюза

24 юли, 2022

Следваща публикация: За какво служи дермокозметиката

24 юли, 2022

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини