Десет красиви места в света, които си заслужава да се видят

Десет красиви места в света, които си заслужава да се видят
  • 22 юли, 2022
  • Свят

Ако планирате дълго пътешествие в далечни земи, с красива природа и забележителности, разгледайте тези няколко предложения, които сме сигурни, че ще ви впечатлят и ще ви се прииска да посетите.
Мачу Пикчу
Градът, построен през XV век и открит едва през XIX, се смята за последното убежище на инките. Градът, която сякаш се намира в облаците привлича все повече туристи с екзотиката си, с енергията и духа, който има. Дворците, храмовете и домовете се намират на 2 430 метра надморска височина в Андите. Наречен е още „Изгубеният град на инките“. Какви са причините инките да напуснат това уникално място не е ясно – според една теория ги е прогонила епидемия от едра шарка, а според друга те са живели там до 1532 г., когато испанците превземат Перу.


Великата китайска стена
Тя е най-дългото военно укрепление, чието китайско име в буквален превод означава „Дълга защитна стена“. Това е едно от 7-те чудеса на света, което през 1987 година е включено в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. По последни данни стената с всичките си разклонения достига 21 196 километра, а същинската й дължина без тях е 8 850 километра. Изграждането й започва през IV век пр.н.е., като идеята е била да служи за защита от нападения.


Тадж Махал
„Вечният символ на любовта“ – едно уникално архитектурно произведение в Индия, което удивява с красотата си. Една прекрасна любовна история, която е вградена в мавзолея – тази между монголския владетел Шах Джахан и съпругата му принцеса Арджуманд Бано Бегум. При раждането на 14-то си дете принцесата умира. Тадж Махал е последното й желание, преди да издъхне. Тя моли своя съпруг да построи гробница, каквато досега не е имало и той изпълнява последното й желание. 21 години след смъртта й, гробницата е построена.


Колизеумът в Италия
Арена, събирала навремето над 50 000 зрители, сега е един от забележителните символи на Италия. Арена, където съдбата на биещите се гладиатори е била в ръцете на зрителите – те са били тези, които са решавали дали по-слабият в двубоя да умре.
Днес, дори и полуразрушен, Колизеумът привлича милиони туристи в Рим, като ги връща назад към славното си минало.


Водопадите Игуасу
При височина 80 метра и над 270 потока, водопадите Игуасу са едни от най-мощните в света. Когато сте набелязали Южна Америка като дестинация, не пропускайте да се насладите на величествената гледка, която ще се открие пред погледите ви. Уникално красиви и шумни те ще ви пренесат в съвсем друг свят, на който няма да ви се иска да спрете да се наслаждавате. Най-впечатляващият от тях е „Дяволското гърло“, по който минава границата между Бразилия и Аржентина.


Крепостта Алхамбра
Една от най-красивите и популярни крепости в света – Алхамбра в Испания. За да се запази първоначалния ѝ величествен вид, посещенията на туристи са ограничени. Тук ще усетите духа на XII – XIV век, ще се насладите на майсторските дърворезби и дворове в мавритански стил и ще се потопите в красотите на ислямската архитектура. Името на крепостта има арабски произход – ал амбра, което означава червен. Тя е разположена на Червения хълм в подножието на Сиера Невада. През 889 година е построена като крепост, през 1333 се превръща в кралски дворец и се използва като резиденция на владетелите до 1492 година, когато християните се завръщат.


Храм „Света София“ в Турция
Храмът е разположен в старата част на Истанбул – най-внушителната забележителност там. Известен е и с името „Църквата на Мъдростта“. Най-напред предназначението на сградата е било християнска катедрала, която по-късно е превърната в джамия. А днес функционира като музей.
Преди много-много хилядолетия точно на същото място е имало храм на Артемида. Според преданието една нощ се явил ангел на император Юстиниан, който му заръчал да построи храм, за да възхвали Света София. За 5 години църквата била построена и точно на Коледа 537 година отворила врати за вярващите.


Храмов комплекс „Ангкор“
Място като Ангкор е рядко срещано за гъсто населен континент като Азия. Невероятният храмов комплекс е открит преди век и половина от французи, лутащи се в гъстите камбоджански гори. Съвършенството на комплекса то категоризира като едно от 7-те чудеса на света. Комплексът има площ над 400 кв.км., а днес вече е част от Археологическия парк, съхранил останките от различни столици на империите от IX до XV век. Вековните дървета в парка също са съхранили части от историята – корите им са покрити с множество надписи от миналото.


Големият бариерен риф
Австралия – континентът, нарисувал една прекрасна приказка от цветове и форми, които изумяват със своята красота. Големият бариерен риф – най-голямата коралова система в света. Толкова е голям, че е видим чак от Космоса. Астронавтите го описват като „тънка бяла линия до източното крайбрежие на Австралия“. Тази уникална красота е събрала в себе си над 2900 рифа и 900 острова, които са се разпрострели на над 2 600 километра. А възрастта на тази красота е още по-впечатляваща – специалистите твърдят, че Големият бариерен риф е на 18 милиона години.


Гранд Каньон“
Намиращ се в САЩ, „Гранд Каньон“ е един от най-дълбоките каньони в света. Неговото образуване е започнало преди около 6 милиона години, споделят изследователите. Навремето земята в близост до Каньона е била заселена с индианските племена апачи и навахо. Днес те живеят в резервати. Туристите, които идват да се насладят на тази красота, се докосват до тяхната култура, нрави и обичаи, а индианците им предлагат уникално направени сувенири от самите тях.

Споделете:
Предишна публикация: Кои напитки са допустими по време на кето диета

22 юли, 2022

Следваща публикация: Десет любопитни факта за Мерилин Монро

22 юли, 2022

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини