Велики Преслав

Велики Преслав
  • 19 юли, 2022
  • България

Велики Преслав – градът с хилядолетна история и богато славно минало. Една от първите български столици, успяла да съхрани през вековете своите красиви забележителности, които радват очите ни и днес. Това е градът, който Йоан Екзарх описва в своя „Шестоднев“ като нещо величествено, прекрасно и уникално. Благодарение на мащабната строителна дейност по времето на цар Симеон и неговите наследници, за по-малко от столетие Велики Преслав се превръща в един от най-красивите градове на тогавашна Европа.
Красив и величествен навремето, днес Велики Преслав е предпочитана дестинация от множество туристи, които със собствените си очи искат да се удивят на красотата и великолепието на една от първите български столици. Благодарение на направената реставрация на останките от старата българска столица в покрайнините на града, туристите могат да се върнат назад във вековете и да си представят какъв е бил живота на средновековния българин. За това допринася и историческият музей във Велики Преслав, където се съхраняват намерените при разкопките Преславско златно съкровище, сбирка от над 500 оловни печата и още множество значими паметници, които са най-достоверните свидетелства за славното минало на българите по онова време.
Велики Преслав е не само красива туристическа дестинация, която удивява със своето великолепие. Това е градът, който става център на българската книжнина, чиито творби будят удивление и днес. Там творят велики имена като Черноризец Храбър, Йоан Екзарх и Константин Преславски. Благодарение на тях и техните последователи Преславската книжовна школа се утвърждава като Златния век на България.
Велики Преслав е едно райско кътче в прекрасната ни родина, което ще ви накара да се отпуснете, да се потопите в славното ни историческо минало. Минало, което ни кара да се чувстваме горди, че сме българи.

Споделете:
Предишна публикация: БСП започва преговори за правителство

19 юли, 2022

Следваща публикация: На планина или на море през лятната отпуска

19 юли, 2022

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини