Влизането на Хърватия в еврозоната

Влизането на Хърватия в еврозоната
  • 12 юли, 2022
  • Свят

Днес окончателно ще бъде потвърдено влизането на Хърватия в еврозоната. Според Министърът на финансите днешният ден е „исторически“, тъй като предстои заменянето на куните с евро. Какъв ще бъде курсът, по който ще се заменят двете валути, ще стане ясно по-късно.
За да не се стигне до голяма инфлация, както се случи при много от страните, които приеха еврото, от Загреб обявиха, че ще се постараят да избегнат закръглянето на цените.
Днес се подписва договорът, според който от 1 януари 2023 година Хърватия става 20-тата членка на еврозоната. От септември цените на стоките в страната задължително ще бъдат изписвани и в двете валути – евро и куни, оповести министърът на финансите.
В днешния „исторически“ за Хърватия ден Здравко Марич, министър на финансите на страната, е на среща на Съвета за икономически и финансови въпроси, където ще бъдат приети три правни акта – решение за приемане на еврото в Хърватия; изменение на регламента, с което се цели вписването на Хърватия като нов член на еврозоната; регламент, който определя обменния курс на куната към еврото.

Споделете:
Предишна публикация: Интересни факти за Николета Лозанова, за които не сме и подозирали

12 юли, 2022

Следваща публикация: Ще има ли избори през октомври

12 юли, 2022

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини