Орязаха българския план за възстановяване

Орязаха българския план за възстановяване
  • 6 юли, 2022
  • Бизнес

Пресслужбата на Европейската комисия потвърди официално, че сумата, предвидена за българския план за възстановяване се намалява с 578 милиона евро.
Според решенията на най-високо равнище, взети през 2020 година, средствата следва да бъдат разпределяни в зависимост от последиците от пандемията между икономиките на отделните държави в ЕС. Тези дни стана ясно, че България е една от засегнатите страни при преразпределението на тези средства. За възстановяване до 2026 година на България са отпуснати 5,69 милиарда евро, вместо предварително планираните 6,27 милиарда евро.
Според изискванията на ЕС за отпускането на тези средства, се предвижда намаляване на стойността на плановете на държавите, които са отбелязали по-голям растеж на БВП през 2020 и 2021 г. от първоначално прогнозираните цифри. Държавите, които имат по-малък от очаквания растеж, ще се нуждаят от повече средства за възстановяването си и при тях се очаква увеличаване на стойността на плановете.
Според данни на Евростат за България, нашата икономика се е възстановила по-бързо от очакваното, като отбелязва ръст от 4,2%. А това е факторът, който доведе до намаляване на сумата, предвидена за възстановяване на икономиката ни.

Споделете:
Предишна публикация: Преговори между ДБ и ИТН са напълно възможни

6 юли, 2022

Следваща публикация: Убийство на 22-годишен в Радомир

6 юли, 2022

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини