Задължителна военна служба в Латвия

Задължителна военна служба в Латвия
  • 6 юли, 2022
  • Свят

В изявление пред „Франс прес“ латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс обяви, че в страната му ще бъде върната задължителната военна служба. Като причина за това той посочи постоянно нараствощото напрежение с Русия.
Задължителната военна служба в страната беше премахната няколко години след присъединяването към НАТО. От 2007 година насам войската на Латвия се състои от професионални войници и доброволци от Националната гвардия. Те служат на страната си на непълен работен ден. Към момента армията разполага с около 7500 активни войници, в чиято подкрепа се включват и 1500 от войниците на НАТО.
Според Пабрикс намерението за връщане на задължителната военна служба ще влезе в сила през следващата година и ще обхване всички мъже, годни да носят оръжието. Според някои от гвардейците това решение е трябвало да бъде взето още през 2014 година, когато Русия анексира Крим.
Според предварителни данни ще бъде изградена военна база край град Йекабпилс, който се намира близо до руската граница на югоизток.

Споделете:
Предишна публикация: Какво представлява хайлайтърът и за какво се използва

6 юли, 2022

Следваща публикация: Преговори между ДБ и ИТН са напълно възможни

6 юли, 2022

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини