Връщането на часовника е почти напълно безсмислено

Връщането на часовника е почти напълно безсмислено
  • 26 октомври, 2024
  • Свят

В дните около връщането на часовника по „нормално“ време, ежегодно възниква дебат какъв е смисълът от това и защо е нужно.

Освен, че сутрините стават по-светли, а вечер се стъмва по-рано, проучвания показват, че пестенето на енергия, което е в основата на местенето на часовника, е незначително.

В продължение на години ЕС дебатираше дали да премахнем местенето на часовете и през 2018 г. ЕК официално предложи да се прекрати тази практика. Парламентът, както и милиони граждани на ЕС подкрепиха резолюцията и трябваше да се спре с местенето на часовника още през 2021 г.

Но Съвета на ЕС, в който влизат всички страни членки, е разединен относно кое „време“ да остане за постоянно. Този въпрос би трябвало да се реши от концепцията за пестене на енергия при смяната. Само че досегашните проучвания показват, че смяната на времето има пренебрежително малко влияние върху околната среда, а то е по-скоро негативно.

Във Великобритания и Германия смяната е въведена, за да се пестят въглища през ПСВ, тоест преди над един век. Тя е отменена след войната, но през 80-те години отново се въвежда, в светлината на петролната криза. От 2002 г. насам, всички държави от ЕС без Исландия местят часовниците два пъти годишно.

Засега обаче, според повечето изследвания, енергията, която няма да се изразходи сутрин, ще се компенсира вечер, а и като цяло времето е арбитражно.

Следването на естествените часови зони, свързани със светлината по-скоро биха могли да помогнат за пестене на енергия.

През 2023 г. проблемът беше отново поставен пред Съвета, но и сега още не е влязъл в дневния ред.

Според инициативата The Time Use Initiative е нужно да се адресират проблемите, свързани с времето и Европа трябва да направи много повече промени, от прекратяване на смяната на часа.

„ЕС трябва да реагира на негативното влияние на неверните часовници, като се опита да въведе постоянни часови зони, колкото се може по-близо до слънчевото време в Европа.“ се казва в манифест на организацията.

„Неверните часовници, при които графиците започват по-рано от естествения денонощен цикъл увеличават липсата на сън и причиняват негативни последици върху човешкото здраве, икономика и безопасността. ЕС има силата да промени това.“

Имайки предвид, че години наред страните членки не могат да се договорят за две промени годишно от по един час, остава мистерия как биха могли да въведат различни, но постоянни часови зони в отделните локации.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Рядък екземпляр от „Малкия принц“ отива на търг

26 октомври, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини