Тежките метали се свързват с риск от сърдечносъдови заболявания

Тежките метали се свързват с риск от сърдечносъдови заболявания
  • 24 септември, 2024
  • Свят

Излагането на тежки метали се свързва с повишен риск от рак, неврологични увреждания и репродуктивни проблеми, а сега ново проучване установява връзка и с водещата причина за смърт в света – сърдечно-съдовите заболявания.

Излагането на тежки метали може да се причини от пушене, пиене на вода, замърсяване и дори от определени храни. То се свърва с натрупване на калций в коронарните артерии според новото изследване.

Калцият в коронарните артерии води до атеросклероза, хронично заболяване на сърдечносъдовата система, при което артериалните стени се стесняват и кръвотока е затруднен. Частично или пълно блокиране на артериите може да доведе до сърдечен удар и заболявания като аритмия, сърдечен арест и др.

„Нашите открития подчертават важността на отчитането на излагането на тежки метали като значителен рисков фактор за развитие на атеросклероза и сърдечносъдови заболявания.“ казва водещият автор на изследването д-р Кейтлин МакГрау.

Замърсителите от околната среда все по-често се установяват като рискови фактори за такива заболявания, но връзката между тежките метали и натрупването на калций в коронарните артерии досега е слабо изследвана.

Екипът изследва 6400 възрастни между 45 и 84 г., които между 2000 и 2002 г. участват в изследване на атеросклерозата и предават проби от урина, а калцият в артериите им е измерван в продължение на десетилетие. Авторите проучват хипотезата, че наличието на тежки метали в урината има връзка с калция в артериите.

При хората с най-високите нива на тежки метали като кобалт, волфрам и уран в урината се откриват съответно  45 %, 39 % и 47 % по-високи нива на калций в артериите за 10годишния период, а при тези с най-високи нива на мед и цинк, калцият се увеличава съответно с 33 % и с 57 %.

Всички тези открития се запазват след като авторите отчитат социодемографски фактори, като начин на живот, както и другите рискови фактори, като диабет, висок холестерол, кръвно налягане и лекарства против високо кръвно.

Авторите смятат, че това открива „нова граница“ при диагностиката на пациенти, защото наличието на тежки метали в урината досега не се изследва като рисков фактор за атеросклероза или други сърдечно-съдови заболявания.

Разбира се, трябва да се отбележи, че макар проучването да установява корелация между високите нива на тежки метали и повишените нива на калций в коронарните артерии, това не значи непременно причинно-следствена връзка.

Не са ясни механизмите които свързват тежките метали с натрупването на калций.

Другото ограничение е, че нивата на тежки метали са изследвани само в началото на 10-годишния период и не е ясно как се отразява дългосрочното излагане.

Проучването подкрепя нуждата от по-широки действия, свързани с общественото здраве, като намаляване на излагането на тежки метали от питейната вода, замърсяването на въздуха и земеделието, както и ограничаване на излагането на такива в индустрията.

Както може да се очаква, това е обект на политика и законодателство, но на ниво отделен човек, можем да намалим излагането като спрем да пушим и тестваме питейната си вода или ползваме филтри. Здравословният начин на живот с повече движение и разнообразна питателна храна могат да намалят щетите от излагането на такива метали. При работа, която включва излагане на тежки метали, личните предпазни средства са от ключово значение, а вече има и изследвания за премахване на някои от тези метали от тялото, които обаче са в начален стадий.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Сателитите на Старлинк заслепяват радиотелескопите

24 септември, 2024

Следваща публикация: Противоречива „капсула за самоубийство“ доведе до арести

24 септември, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини