Старт-ъп произвежда коса от банани

Старт-ъп произвежда коса от банани
  • 7 юни, 2024
  • Свят

Преди десетилетие, Джулиет Тимусииме от Уганда забелязва, че огромно количество стебла от банани остават като отпадък при култивирането им.

Сега, Джулиет е изпълнителен директор и съучредител на „Шево Органик“, компания за производство на коса от бананови фибри, което е устойчива алтернатива на синтетичните екстеншъни.

Перуките и екстеншъните стават все по-популярни в Африка и Близкия изток, след като вече са мейнстрийм в Европа и Америка.

Екстеншъните най-често се правят или от човешка коса, или от синтетични материали като найлон, полиестер, акрил и ПВЦ. В Уганда, вторите са по-популярни, защото са по-евтини. Те обаче не се разграждат лесно и не могат да се рециклират. Същевременно, синтетиката може да предизвика раздразнение по кожата на скалпа, а в някои случаи са открити и потенциално опасни елементи в синтетичната коса.

За разлика от синтетиката, банановите фибри се разграждат, но и са издръжливи, могат лесно да се третират с боя или да се оформят и позволяват ползването на обикновени продукти за коса. Банановата коса издържа на температура до 400 градуса и е по-издръжлива от синтетиката, смятат от компанията. Освен това, банановата коса помага за намаляване на отпадъците.

Уганда е най-големият производител и потребител на банани, като произвежда по 10 тона банани на ден. Един жител на Уганда средно яде по килограм банани на ден, а това е изключително важна храна за над 75 % от населението на страната.

„Шево Органик“ работи с производителите като закупува отпадъчните стебла. След това те се разделят и от тях се вземат фибрите. Те се сушат, обработват и превръщат в познатите ни екстеншъни, само че са по-малко замърсяващи околната среда. Не на последно място, органичните екстеншъни са подходящи за места с топъл климат.

Старт-ъпът не е единствената компания, която произвежда коса от растения, а засега продава само в Уганда, но Джулиет казва, че има амбицията да се превърне в лидер в бранша.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Ранно пенсиониране за полицейските служители в Испания

7 юни, 2024

Следваща публикация: Нападнаха датския премиер в Копенхаген

7 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини