Нападателят на Фицо е имал политически мотив, но какъв?

Нападателят на Фицо е имал политически мотив, но какъв?
  • 19 май, 2024
  • Свят

Заподозреният за стрелбата срещу словашкия премиер Робърт Фицо е на изслушване пред съда при закрито врати, без присъствието на медии, а полицията настоява самоличността и подробностите около стрелеца да не се разкриват.

Фицо беше прострелян поне два пъти по време на среща с местни жители на градчето Хандлова и след като претърпя няколко операции, състоянието му е стабилно, макар и сериозно.

Правителството разкрива малко подробности за нападателя, като стана ясно, че е действал сам, но е имал политически мотив.

Според местни медии, той е на 71 години, като напоследък е придобил по-радикални възгледи.

Той е бивш охранител, самоназовал се поет и е малко ексцентричен, но като цяло лесно се общува с него, разказват съседи.

Политическите му виждалия се развиват разностранно, като има видео, на което участва в протест против насилието, но по-късно става привърженик на паравоенна про-руска група, която издига насилието като метод и “действа без одобрението на държавата“.

В публикуваното си творчество изрязва ксенофобски възгледи, характери за крайно-десните в страната.

Според съседи, той не одобрявал атаките над свободата на словото в Словакия, които лявата опозиция вижда в действията на правителство на Фицо.

Фицо е силно критикуван заради действия спрямо медиите, които могат да ограничат свободата на словото, както и за премахването на офиса на специализираната прокуратура, а се показва и като един от про-руските политици в ЕС.

Политически лидери в Европа побързаха да използват ситуацията, за да укрепят собстветните си позиции, което допълнително пречи да научим истинските подробности относно мотивите на нападателя.

Виктор Орбан, унгарският Премиер, също с изявени про-руски позиции, каза, че „мирният път“ на Фицо е помогнал на Унгария, а престъпникът е „провеонно настроен“ човек. Това е препратка към руската позиция, че войната, която те започнаха може да приключи ако Украйна спре да се защитава, тоест ако избере „мир“, а всички, подкрепящи правото на Украйна да се защитава са „войнолюбци“

Орбан побърза да свърже атентата с „желаещи“ да продължат войната в радиоинтервю, подобни изказвания направиха и в Кремъл, както и българският президент.

Според един от опозиционните лидери в Словакия, европейските политици „не трябва да разпространят мисинформация и да извличат политически дивиденти за себе си“ от трагедията.

Подобна атака поставя въпроса за разделението на обществото на Словакия, но и показва дупките в сигурността на страната, а може би и на Европа. След опитът за убийство на Фицо, Доналд Туск, премиерът на Полша, както и премиерът на Белгия, Александър Де Кру признават, че получат заплахи.

Обществото в Словакия обаче има други притеснения:

„Притеснявам се че управляващата коалиция сега ще използва стрелбата като претекст за репресии. Те вече започнаха да обвиняват опозицията и медиите за случилото се.“ Казва Ленка, студент в Братислава.

„Това трябва да е време да сме заедно, но изглежда ще ни раздели.“

Източник: Reuters, The Guardian

Споделете:
Предишна публикация: Арестуваха 8 активисти за климата, залепят се за писта на летище

19 май, 2024

Следваща публикация: Фрагменти от комета осветиха небето над Испания

19 май, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини