Гневът уврежда кръвоносните съдове

Гневът уврежда кръвоносните съдове
  • 1 май, 2024
  • Свят

Ако чувствате как кръвта ви кипва, когато се ядосате, това не е далеч от реалността. Според ново проучване, гневът има сериозен ефект върху здравето на кръвоносните съдове.

В рандомизирано проучване, изследователи разделят 280 души на групи и им дават задача да си спомнят усещането за гняв, тъга, безпокойство или неутрално чувство в продължение на 8 минути.

Преди и няколко пъти след това, изследователи измерват различни съдови параметри.

„Има няколко проучвания в миналото, които свързват усещането за гняв, усещането за безпокойство или тъга с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания  в бъдеще.“ казва водещият автор на проучването, д-р Дайчи Шимбо, професор по медицина в областта на кардиологията.

При групите, които си спомнят тъга и безпокойство няма особена промяна в тези маркери в сравнение с неутралното чувство, но гневът показва.

„Изглежда гневът има сериозни ефекти върху здравето и може да имате заболяване поради неговите вредни ефекти върху съдовете.“ Казва той.

Това не е първо проучване, което показва връзката между емоциите и сърдечно-съдовата система, то хвърля светлина върху начина, по който се осъществява тази връзка.

Има Три основно начина, по които гневът вреди на съдовете. Първо, той затруднява разширяването на съдовете като отговор на исхемия или някакво ограничение.

Гневът променя и клетъчните маркери, свързани с нараняване и така клетките по-трудно осе възстановяват.

Не на последно място, ако прекарате само 8 минути, в които си спомняте как изпитвате гняв, ефектите се забелязват в следващите 40 минути.

Това може да не звучи сериозно, но ако сте човек, който се гневи по-често, изследователите казват, че има възможност да увреждате съдовете си постоянно, така че натрупаният ефект да доведе до хронична влошено здраве.

Друг въпрос, който вълнува изследователите, е как да се справим с гнева, защото това е нормална човешка емоция и не възможно никога да не го изпитваме.

Най-удачният начин за справяне с гнева е да не го подхранваме, а да се запитаме каква е причината за него. Дали се опитваме да се предпазим от нещо или имаме нужда от нещо, което не получаваме, ако избираме да влагаме енергията си в гняв, значи трябва да се вгледаме в себе си. След като знаем кое го причинява, ще съумеем да го контролираме по-добре.

Друга полза от това проучване е, че то може да вдъхнови хората, които често се гневят, да потърсят помощ, за да не влошават здравето си.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Афганистан разработва стратегия за привличане на туристи

1 май, 2024

Следваща публикация: САЩ: Русия нарушава забраната за химически оръжия

1 май, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини