Старостта започва по-късно, установи ново изследване

Старостта започва по-късно, установи ново изследване
  • 23 април, 2024
  • Свят

Представата на хората кога започва старостта се променя с времето, установи изследване.

Изследователи заключават, че хора на средна възраст и по-възрастни в Германия, смятат, че старостта започва по-късно, отколкото са смятали хората преди.

Анализът е от проучване сред 14 хиляди участници, родени между  1911 г. и 1947 г. Те са анкетирани 8 пъти за последните 25 години и са питани „На каква възраст определяте някого като стар?“ като първата анкета е от 1996 г. след което са включвани и нови хора.

„Затова можем да проследим дали някой, който е бил на 40 през 2008 г. смята, че старостта започва по-късно, отколкото някой, който е  бил на 40 през 1996 г.“ Казва Маркус Ветерщайн, един от авторите на изследването.

Те установяват , че хората на 65 години, родени през 1911 г. вярват, че старостта започва на 71, докато хора на същата възраст, но родени през 1956 г., смятат, че тя започва на 74.

През поседнете години обаче, отдалечаването на старостта се забавя.

Влияние върху представата за старост има и собствената възраст.

„Например, един 64-годишен възприема старостта като започваща на 74.7 години, но за един 74-годишен, тя започва от 76.8 години.“ казват авторите.

„Увеличена е и очакваната продължителност на живота, което допринася за възприемането на старостта като започваща по-късно“ казва още Ветерщайн.

„Някои аспекти от здравето се подобряват, така че хората на определена възраст, считани за стари в миналото, сега вече не се възприемат като такива.“

Жените приемат старостта, като започваща две години по-късно в сравнение с представата на мъжете.

В изследването има и известни ограничения, като резултатите не могат да се екстраполират изцяло върху други страни, поради културните разлики във възприемането на старостта. Все пак, изследователите посочват, че тенденцията присъства, когато става дума за „социално- демографски, психологически и здравни фактори.“

Нужни са още проучвания, както за изясняване на културните различия,, така и за да научим дали приемането на старостта като започващи по-късно е свързано с подобряване на здравето в по-късните етапи от живота.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Как да сложим финансите си в ред – 3 лесни стъпки

23 април, 2024

Следваща публикация: Как САЩ почти забрани ТикТок

23 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини