Призрачен град: как Белгород понася войната

Призрачен град: как Белгород понася войната
  • 21 април, 2024
  • Свят

Изоставени улици, разбити магазини, притихнали ресторанти; повредени сгради и кратери по тротоара, следи от бомби по фасадите; убежища и запаси за „спешни случаи“.

Това напоследък е реалността в руския град Белгород, който се намира на 45 километра от международно признатата граница на Украйна, а сирените на противовъздушната отбрана често напомнят, че наблизо се води война и тя лека-полека се приближава още повече.

Трудно се достига до значима и достоверна информация от района, поради правителствения контрол, смятат от CNN и разказват малко за проблемите на местните и ситуацията в града.

Белгород е централен хъб за муниции и плацдарм за атаки към Украйна. През 2023 г. обаче, Украйна смени тактиката си и разшири операциите си към руска територия, поставяйки Белгород на пътя на огъня.

В последните седмици градът е обстрелван почти ежедневно, зачестяват и атаките с дронове, които в голямата си част са насочени към военни обекти и инфраструктура, но не липсват и цивилни жертви и разрушения. Според губернатора, за около две седмици са убити около 24 души, а 152-ма са ранени.

Местните знаят, че когато зазвучат сирените, предстои обстрел и трябва да намерят къде да се скрият.

В града са разположени бетонни кубични преместваеми конструкции, маркирани като „Убежище“ където хората се крият, а екрани инструктират жителите какво да правят, когато започне обстрела, как да оказват първа помощ и как да запазят патриотичния си дух.

Когато спрат сирените, градът може да се върне към обичайния си живот, но често за това са нужни часове.

Според местните, тихият, спокоен гард с много дървета и паркове вече не същият. Много от жителите му са го напуснали, други не желаят, но празните улици започват да правят впечатление.

Украйна обстрелва града като отговор на най-жестоката така на Русия срещу страната през миналия декември, а през март за някоко дни бяха затворени молове и училища.

В някакъв момент градът просто спира, разказват местни. Жертвите са много, а клиентите на магазините, все по-малко.

Много от жителите на Белгород имат близки в съседна Украйна, често са преминавали границата преди войната и се надяват нормалността да се завърне, а хората да се чувстват по-малко уплашени.

С все повече хора, напускащи града, това изглежда като далечна перспектива. Някои услуги спират да се извършват, доставките на хранителни продукти стават по-редки и нерегулярни и много от местните все по-трудно откриват причина да останат.

Макар правителството официално да не цели евакуация на цялото население, според губернатора, през март 5 хиляди деца са евакуирани към по-сигурни райони, а се очаква общо 9 хиляди деца да бъдат преместени.

В изоставените райони процъфтява престъпността, като са регистрирани рекорден брой кражби.

Селата по границата също са изоставени, а останалите жители не са оптимисти за бъдещето, като някои смятат, че руската тактика да сравнява всичко със земята, вероятно ще доведе до същото и в Белгород.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Американският Конгрес гласува помощта за Украйна

21 април, 2024

Следваща публикация: Обсъждат международно споразумение срещу замърсяването с пластмаса

21 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини