Защо е важно да можем да казваме „Не“

Защо е важно да можем да казваме „Не“
  • 19 декември, 2023
  • България

Защо не мога да кажа не? Ако и вие сте от тези хора, следващите редове са за вас. Неспособността да се каже „не“ произтича просто от желанието да се угоди. Борим се да кажем „не“, защото се страхуваме какво ще се случи, ако го направим? А понякога имаме 8888 причини да отстояваме себе си.

Защо се страхуваме да кажем ,,Не”?

Ние не сме родени с неспособността да казваме „не“. Всъщност точно обратното. Като деца ни е лесно да кажем „не“. Така че, ако това е нещо, с което се борим в живота на възрастните, това означава, че ние вече го можем. Може да ни е било моделирано (ако нашите родители са угаждащи на хората, например) или може да ни е вменено, открито или скрито, че нашите нужди са по някакъв начин по-малко важни от другите. Страхът от изоставяне е най- голямата пречка пред отстояването нашите желания.

Може би другият човек ще се ядоса, ще мисли по-малко за нас. Може би дори ще ни изостави. Това са само част от мислите, които преминават през главата ни, когато искаме да кажем ,,не”, но ние страх. Знанието, че хората разчитат на нас, ни дава чувство за значимост. Помага ни да се чувстваме достойни. Може би сте имали доминиращ родител, който е поставил строги правила за това какво можете или не можете да правите и е имало последствия за неподчинение. Когато не сте се съгласили с това, което се очаква от вас, сте били отхвърлени и сте били подложени на мълчаливо отношение. С други думи, чувствахте любов, но само когато задоволявахте нуждите на други хора. Любовта беше условна в този смисъл. Ако отстояваш нуждите си, знаеш, че ще ти бъдат отнети светкавично. Изоставил си себе си, за да не бъдеш изоставен от родителите си.

Вие сте от хората, които не могат да казват ,,Не” ако:

• Борите се да идентифицирате собствените си желания .
• Изпитвате много срам.
• Не сте склонни към конфликти.
• Предпочитате да се съгласите с това, което другите хора искат, за да запазите мира.
• Често сте преуморени. Работите до късно и се мъчите да кажете „не“, когато ви помолят да поемете нови проекти, въпреки че нямате време или ресурси.
• Анкетирате другите, преди да вземете решение.

Може да се окажете във взаимоотношения с доминиращи или емоционално нестабилни/взискателни партньори

Преструвате се, че сте съгласни с нещата, въпреки че мислите нещо различно. Връщате се към пасивна агресия, вместо да изразите това, което наистина мислите и чувствате. Вие сте хамелеон, сливате се безпроблемно във всяка социална ситуация. Често играете на терапевт, пред вашите приятели, партньор или семейство, но това ви изтощава. Колкото и да се опитвате да угодите, все още оставате с чувството, че не сте „достатъчно добър“.

Какви са ползите от казването на „Не“?

Вашата подкрепа, доброта и съобразяване с нуждите на другите са възхитителни в известен смисъл, но не и когато това води до загуба на себе си. Никога няма да можете да станете истинското си автентично аз, ако непрекъснато се огъвате, за да задоволите нуждите на другите. Имаме ограничена енергия и време, затова трябва да ги използваме разумно. Ако винаги се раздаваме и не вземаме нищо обратно за себе си, просто ще прегорим.

Предимствата на казването на „не“ ни позволява да изберем къде да вложим времето и енергията си. Това е моментът, когато ще започнем да процъфтяваме.

Как да кажа ,,Не” ?

Ако казването на „не“ е нещо ново, трябва да се почувствате комфортно с идеята, че в началото ще се чувствате виновни. Но става дума за това, да почувствате вина и да го направите въпреки това. Когато се появи вината, просто внимателно я признайте такава, каквато е, и продължете със заниманията си. Може да помогне да си напомним, че сме склонни да надценяваме негативната реакция, която ще получим, когато кажем „не“. Често ще открием, че хората всъщност са благодарни за нашата яснота и честност. И ако не са готови да спазват нашите граници, тогава те така или иначе не си струват нашето време и енергия.

Някои идеи как да кажете „Не“:

• „Звучи страхотно, но се страхувам, че съм зает“.
• „В момента не мога да взема нищо друго“.
• „Това звучи като страхотна възможност, но ще трябва да пропусна този път“.
• „Благодаря ви, че се сетихте за мен, но това не е за мен“.
• „Няма да отговарям на имейли извън работно време“.
• „Бих искал, но се страхувам, че нямам време“.
• „Няма да мога да помогна този път“.

За много хора, разгадаването на корените, защо е толкова трудно да се каже „не“ е ключът към прекъсването на навика. Поставяйте себе си и личните си нужди на първо място. Ако хората около вас наистина ви ценят, ще ви разберат. Не се страхувайте да отстоявате себе си и личните си нужди. В крайна сметка никой няма да го направи, вместо вас.

Споделете:
Предишна публикация: Защо е добре за децата да вярват в Дядо Коледа ?

19 декември, 2023

Следваща публикация: Амбициозният Линеен град на Саудитска Арабия

19 декември, 2023

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини