Амазон и Гугъл инвестират в ядрена енергия

Амазон и Гугъл инвестират в ядрена енергия
  • 16 октомври, 2024
  • Свят

Компанията Амазон каза, че инвестира в малки ядрени реактори, а само два дни по-рано и Гугъл направи подобно изявление. И двата технологични гиганта търсят нови източници на енергия, която не отделя въглеродни емисии, за да посрещнат очакваното повишение на енергийните си нужди, свързани с центровете за данни и изкуствения интелект.

През миналия месец собственикът на затворената централа на американския остров Три мили обяви, че смята да рестартира реактора, за да може Майкрософт да се възползва от енергията за своите центрове за данни. И трите компании инвестират в соларна и вятърна енергия, които също са алтернативи на фосилните горива. Сега обаче, те имат нужда от повече чиста енергия, заради увеличаващата се консумация.

Ядрената енергия е решение, защото реакторите не отделят парникови газове, основно въглерод, както е при централите на изкопаеми горива. Същевременно, навсякъде по света нуждата от енергия нараства както и консумацията.

Според международната агенция по енергетика, центровете за данни ще достигнат до над 1000 тераватчаса през 2026 г. За сравнение, един тераватчас може да захранва до 70 хиляди домакинства годишно, а за 2022 г. държавата Швейцария ползва общо 57 тераватчаса.

„ИИ предизвиква значително увеличение на броя центрове за данни както и енергията, която се изкисва от мрежата.“ казва Кевин Милър, вицепрезидент на центровете за данни на Амазон. Спред компанията, съвременните ядрени реактори са ключови за задоволяване на тези нужди.

САЩ се опитват да създадат малки модуларни ректори, които могат да генерират до една трета от енергията в традиционния реактор. Те могат да се строят по-бързо и на по-ниска цена от големите реактори, както и да се изменят спрямо локацията, на която ще се инсталират. Предвижда се такива реактори да заработят до 2030 г.

Според експерти в областта обаче, включване на подобни мощности към мрежата може да я претовари и решението на този проблем първоначално ще изисква да се плаща по-скъпо.

Гугъл очаква да започне да ползва енергия от такива реактори около 2030 г. с увеличение на мощностите до 2035 г. Амазон ще работи с други две компании, които също разработват подобни малки реактори.

Общо двете компании ще добавят до 5000 мегавата енергия към края на 2030 г., като не е ясно каква е сегашната им употреба.

И двете компании обаче предпочитат да ползват чиста енергия, за да адресират климатичните промени, които се движат от затоплянето, а то – от увеличеното количество парникови газове като въглероден диоксид в атмосферата.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: 3000 експерти по риска считат климатичните промени за най-значимата заплаха

16 октомври, 2024

Следваща публикация: Какво е казино рейтинг и как се проверява

16 октомври, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини