Тренировките с тежести се оказват истинския извор на вечна младост

Тренировките с тежести се оказват истинския извор на вечна младост
  • 5 октомври, 2024
  • Свят

Ако търсите извора на вечната младост, няма нужда да ходите по-далеч от близкия фитнес. Поне така смята Д-р Маркас Баман, физиолог с десетилетия опит в изследването на стареенето. Не си представяйте чудеса обаче. Според него, хората над 60-годишна възраст могат да получат изненадващо добри резултати, ако тренират с тежести целенасочено и имайки предвид биологичните си ограничения.

Баман казва, че намаляването на силата, гъвкавостта и издръжливостта у по-възрастните хора е резултат от твърде малкото изисквания, които те поставят пред телата си.

Негативите от твърде заседналия начин на живот, който много от нас водим в по-младите си години, след 60 започват да се натрупват и хората се стремят да си почиват повече, вместо да тренират, а е точно обратното.

Разбира се, нужно е да се имат предвид здравословните проблеми и органичния на конкретния човек, както и треньорите да се съобразят с възрастта и здравето при изготвянето на програми за възрастни.

Според Баман, тренировките с тежести са безопасни, но трябва да се подходи внимателно и постепенно и с треньор, който познава спецификата при по-възрастните.

При жените, които след менопаузата изпитват по-силна загуба на костна плътност, такива тренировки могат да са още по-полезни, отколкото при мъжете, но и при двата пола тренировките ще допринесат за възстановяване на силата и издръжливостта от 30-те и 40те.

Основната причина за ползите от такива тренировки е много проста и всички ние можем веднага да се досетим каква е тя: тялото е система, която отговаря на стимулите чрез адаптация. Ако не изискваме от тялото си да „може“ нещо, то няма да го може и обратното. При натоварвания, то ще се адаптира към натоварването чрез подходяща реакция. Например когато не ползваме мускулите, губим мускулна маса, а костите ни стават по-слаби, защото телата ни се адаптират към малката активност.

„Ако започнете да изисквате от системата – като с тренировки – сега тялото трябва да се адаптира към повишените изисквания. То си казва: за да се адаптирам, трябва да направя костите си по-силни. Трябва да направя мускулите си по-големи.“ казва Баман.

Удачен пример е престоят в космоса или пък по-познатото ни прекарване на време в леглото при продължително възстановяване от заболяване. Тогава тялото губи силата си, защото няма стимули, които да изискват от него да я поддържа.

Според Баман, няма пряк път към това, а някои професионалисти се опитват да се държат с възрастните хора като с деца и препоръчват леки упражнения, които би трябвало да са съобразени с възрастта им, но в действителност те просто не стимулират достатъчно тялото.

Ако смятате, че има момент, в който е „късно“ да се започнат тренировки, спомнете си, че човечеството води заседнал начин на живот от малко повече от 100 години, около 5 поколения, а през цялата човешка история физическата активност е била ежедневно занимание на всеки човек, без значение от възрастта. Конкретно в България, 80-годишните ни баби редовно ни изумяват със способността си да вършат физическа работа по цял ден.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Разработват ваксина срещу рак на яйчниците

5 октомври, 2024

Следваща публикация: Борбата на Европа срещу нелегалната миграция

5 октомври, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини