Резистентни бактерии може да убият 39 милиона души до 2050

Резистентни бактерии може да убият 39 милиона души до 2050
  • 17 септември, 2024
  • Свят

Бактериалната резистентност към антибиотици вече убива милиони по света, но според ново проучване, се очаква увеличение на смъртните случаи между 2021 г. и 2050 г.

Над 39 милиона души в световен мащаб може да умрат от инфекции поради бактерии, резистентни към антибиотици в следващите 25 години, а други 130 милиона – от свързани причини.

Антибиотичната резистентност се появява когато бактериите еволюират така, че да станат устойчиви на антибиотиците, които биха ги убили. Това се случва при прекомерна употреба на антибиотици сред хората, както и сред животните.

Така се създават т.нар. супербактерии и инфекциите, които те пораждат са по-трудни за лечение. Такива бактерии убиват около един милион души всяка година от 1990 г. насам, според изследването.  До 2050 г. този брой ще нарасне.

За новото изследване се ползват 520 милиона записа, за да се определи броят смъртни случаи и броят случаи на свързано с резистентност влошаване на качеството на живота. Тези случаи са свързани с общо 22 патогена, 84 комбинации от патогени и медикаменти и 11 вида инфекции, а анализът е върху 204 държави и територии.

От 1990 до 2021 г., свързаните с резистентни бактерии смъртни случай падат с 60 % сред децата под 5-годишна възраст, но нарастват с над 80 % при възрастни над 70 г. Причина за това са програмите за ваксинация и увеличаването на продължителността на живота в много държави.

В страните с нисък и среден доход освен резистентност се наблюдава и по-труден достъп до антибиотици, което усложнява ситуацията. При тях резистентността не е основен проблем, а самите инфекции.

Независимо от несъответствията обаче, няма регион, който да не е застрашен. В страните с висок доход се очаква смъртните случаи да нараснат от 125 хиляди годишно до 192 хиляди годишно до 2050 г.  Много повече са тези, които ще починат поради свързани причини.

Генералната асамблея на ООН ще се срещне следващата седмица за втората си в историята дискусия относно резистентните бактерии и се очаква страните да се включат в споразумение, което цели да намали смъртните случаи от антибиотична резистентност, но не се очаква то да доведе до значими резултати.

Според проучването, много от очакваните смъртни случаи могат да се намалят като се вземат мерки за превенция на инфекциите, като имунизации, разработки на нови антибиотици и минимизиране на тяхната употреба както в медицинската практика, така и в контекста на животновъдството.

По-добър достъп до антибиотици и подобрени протоколи за лечение, в страните където това е по-големият проблем, също ще намалят очакваните смъртни случай с поне 11 милиона.

Някои държави и индустрии вече средно за ЕС, има спад в ползването на антибиотици в медицината с 2.5 %, което е малко, в сравнение с целта – 20 % до 2030 г.

Повече изследвания и споделяне на данни между страните също ще помогнат да се идентифицират по-бързо заплахи от възникващи патогени.

Извън това, хората също могат да предприемат стъпки, за да  се предпазят. На първо място това са личната хигиена, навременните имунизации и внимателната употреба на антибиотици.

Източник: Euronews

 

Споделете:
Предишна публикация: Какво представляват онлайн казино офертите без депозит?

17 септември, 2024

Следваща публикация: Европейската комисия препоръчва да се забрани пушенето на терасите в барове и ресторанти

17 септември, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини