Разговори с чатбот помагат да се намали вярата в конспирации

Разговори с чатбот помагат да се намали вярата в конспирации
  • 13 септември, 2024
  • Свят

Ново изследване показва, че разговори с чатбот могат да помогнат на човек да намали вярата си в конспирации, конспиративни теории и дезинформация. ИИ може да адресира специфични аргументи и да генерира персонализирано съдържание.

Изследователи от MIT и университета Корнел ползват засега най-сложния чатбот, Чат ГПТ, за разговори с хора, които вярват в конспиративни хипотези и установяват, че това намалява вярата в конспирации със средно 20 % и има влияние за около 2 месеца.

Проучването е публикувано в списание Сайънс и включва над 2100 американци, които сами се определят като вярващи в конспирации.

„Много вярващи в конспирации бяха готови да си обновяват вижданията, когато им се предостави удовлетворяващо съдържание с контрааргументи.“ казва Томас Костело, професор по психология и водещ автор на изследването.

Изследователите подчертават способността на чатбота да обори специфичните аргументи, дадени от човека и да му върне съдържание, което е специализирано конкретно за него.

Преди експеримента, моделът е инструктиран да убеждава ефективно потребителите си срещу конспиративните теории в които вярват.

„В началото бях изненадан, но четейки разговорите станах по-малко скептичен.“ Казва Костело. ИИ дава цели страници с множество детайли, касаещи защо дадена конспирация е погрешна при всеки нов кръг от разговори и също умело изгражда сътрудничество с участниците.“

Участниците получават анкети относно колко силни са им убежденията преди експеримента и са предупредени, че ще си общуват с ИИ. Конспиративните хипотези са разнообразни – от тези за смъртта на Дж. Ф. Кенеди и илюминатите, до такива, свързани с Ковид-19 пандемията и президентските избори в САЩ през 2020 г.

За по-малко от десет минути с ИИ, изследователите наблюдават до 20 % средно намаляване на увереността на участниците в конспиративни хипотези, а около 27 % от участниците докладват, че са „несигурни“ в своите конспиративни убеждения.

Според Роби Сътън, професор по психология от Великобритания, това намаление е значително и макар резултатите да са по-слаби, отколкото при други методи, целящи да развенчаят конспиративни хипотези, той смята, че най-важният момент е естеството на интервенцията.

„Тъй като ИИ разбира се е автоматизиран, интервенцията може да бъде мащабирана така, че да достигне много хора и да се прицели, поне на теория, в тези, които бих имали най-голяма полза.“  казва той.

Недостатък на изследването е, че то е в контролирана среда, която затруднява прилагането му сред повече хора, особено такива, които не са избрали да участват в проучване.

Източник: Euronews

Споделете:
Предишна публикация: Бон Джоуви помогна да убедят жена да не скача от мост

13 септември, 2024

Следваща публикация: В Казахстан започнаха Номадските игри

13 септември, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини