Европейска страна ще наказва политиците за лъжа с нов закон

Европейска страна ще наказва политиците за лъжа с нов закон
  • 11 юли, 2024
  • Свят

Предвид непрекъснатите “лъжи в социалните мрежи и изказвания с празни обещания”, се предлага да се забрани на политици да мамят избирателите си.

Всяка политическа партия има свои идеи и предизборна програма, а гражданите гласуват за тях на избори въз основа на това, което са обещали по време на кампанията. В много случаи обаче те завършват като обещания, които не се спазват, нещо, което предизвиква оплаквания от много избиратели. В Уелс е направена крачка напред по отношение на този въпрос и е дадено обещание за “наказване на политиците за лъжа”.

Революционен и първи в света законодателен акт, с който правителството на Уелс предлага лъжата в политиката да бъде незаконна, както обяснява The Telegraph. Също така, в дебат в парламента на Уелс, главният съветник на правителството, Мик Антониу, каза, че новото законодателство ще влезе в сила преди парламентарните избори през 2026 г. „за дисквалифициране на депутати и кандидати, признати за виновни в умишлена измама чрез съдебен процес“. „Ние сме в началото на глобално движение“, каза той.

Това предложение беше породено, след като депутатът от Лейбъристката партия Алън Дейвис обвини лидера на консерваторите Андрю RT Дейви в публикуване на „фалшива информация“ в X (бивш Twitter), предполагайки, че Лейбъристката партия (политическата група на Кийр Стармър, победител на последните избори в Обединеното кралство ) иска да плаща на нелегалните имигранти повече от 2000 евро на месец.

Наказване на политици за лъжа е пионерски закон в света и инициатива в Уелс, която набира сила. Главният юрисконсулт на правителството на Уелс също подчерта необходимостта от сътрудничество между страните за уточняване на подробностите за това как ще работи този закон, както и да се разбере дали лъжата ще стане криминално престъпление или гражданска санкция. Той добави, че възнамеряват да се стремят да възстановят общественото доверие в политическата система и да гарантират, че представителите са честни и отговорни в своите изявления и обещания.

В Обединеното кралство 63% от гражданите не вярват на политиците, според доклада на Global Trustworthiness Index за 2023 г. Тази цифра е по-ниска от тази например в Испания, където 72% от жителите не вярват на членове на испанската политика. Но цифрата е по-висока от тази в Германия (53%), Канада (54%) или Швеция (49%). Инициатива, аплодирана и от Адам Прайс, бивш лидер на Plaid Cymru, който заявява, че би било „нещо историческо“, както и подчертава, че истината е фундаментална в демокрацията. Той обаче предупреди за нарастващото недоверие към политиците не само в Уелс или Обединеното кралство, но и в останалия свят, което ще изисква много работа по този регламент. Бившият министър на труда Лий Уотърс цитира Борис Джонсън, бившия британски премиер, като пример, казвайки, че “той е дошъл на власт чрез измама” и че “това не би се случило според закона”. “Политиката стана по-мрачна и обществеността трябва да може да се довери на това, което казват политиците. Лъжата не може да стане норма”, каза Уотърс.

 

 

Източник :La Razon

 

Споделете:
Предишна публикация: Дипломатически абсурд: Русия председателства обсъждане в ООН на руската атака над детската болница

11 юли, 2024

Следваща публикация: Седем начина, по които фалшивата информация ни влияе

11 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини