Исландия следва примера на Венеция, за да спре “масовия туризъм”

Исландия следва примера на Венеция, за да спре “масовия туризъм”
  • 2 юли, 2024
  • Свят

Скандинавската държава е принудена да прибегне до данъци и други такси срещу струпването на международни туристи, в нейните градове.

Туризмът е основният двигател на икономиката на много страни, като Испания. По този начин има много територии в света, които приемат пристигането на туристи от всички краища, очаровани от техните градове, привлечени от тяхната история или интересуващи се от тяхната култура, наред с други аспекти. Но някои общини в Испания и Венеция, търсят алтернативи за спиране на „масовия туризъм“.

Исландските власти обмислят въвеждането на нови такси за посетители, за да смекчат отрицателните ефекти върху туризма. Исландският премиер Бярни Бенедиктсон каза пред CNBC, че се работи за „оформяне на данъчната система за туристическия сектор, в бъдеще“ с идеята, че „потребителят е този, който плаща“, както и въвеждането на такси за достъп до основните туристически атракции.

Тоест да печелим от туризма, да накараме туриста да си плати, за да посети Исландия. „По този начин бихме могли да контролираме трафика. Така че, в пика на търсенето, бихме могли да имаме по-висок данък, където можем да контролираме, като променяме ставките както в рамките на деня, така и между месеците или през части от годината“, каза Исландският лидер, в свое интервю за американски медии.

Исландия се превърна в една от най-популярните дестинации в Европа със значително увеличение през последните години. Според Forbes броят на посетителите е нараснал с до 400% между 2010 г. и 2018 г. Основната мярка ще бъде да се установи номинална ставка от 600 исландски крони (около четири евро) за хотелска стая. Както и въвеждането на допълнителни такси за къмпинги, мобилни домове и круизи.

Премиерът уверява, че този подход не само се стреми да „защити природните богатства на Исландия, но и да гарантира, че местните жители не са негативно засегнати от наплива на туристи“. Тези мерки ще бъдат първите и в същото време могат да бъдат увеличени, в зависимост от това, как работят в бъдеще. Скандинавската държава е принудена да предприеме тези мерки за борба с масовия туризъм, следвайки примера на други държави.

По същия начин в Испания, Канарските острови, жителите на архипелага протестират срещу агломерацията на пътниците. През 2023 г. са пристигнали повече от 16 милиона туристи, седем пъти повече от населението на островите като цяло (което е 2,2 милиона). Някои от факторите, присъстващи в техните демонстрации, бяха недостигът на жилища, ниските доходи на жителите или унищожаването на околната среда в сравнение с „ползите“, които според тях имат туристите.

 

 

Източник :La Razon

Споделете:
Предишна публикация: Мета нарушава регулацията за дигитална конкуренция на ЕС

2 юли, 2024

Следваща публикация: Швеция разреши на бабите и дядовците да ползват платен отпуск по “майчинство“

2 юли, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини