Възможно ли е детство без смартфони

Възможно ли е детство без смартфони
  • 22 юни, 2024
  • Свят

Опитвали ли сте да откажете смартфон на детето си? Дежурният, а и логичен отговор е: „Но всички имат. Аз защо да нямам?“

Ако обаче всички деца нямат, тогава би изглеждало съвсем нормално. Това е целта на все повече родители в Европа, които се притесняват от натрупващите се доказателства за вредата от постоянната употреба на смартфони сред децата и младежите.

В сцоиалните медии се появяват все повече групи, където се обсъжда не просто как да се намали екранното време, а как да се отложи ползването на смартфон въобще. Движението изглежда започва от Испания, макар в повечето страни да има все по-силни гласове в подкрепа на детство без смартфони.

Според концепцията, колкото повече родители се съгласят да не дават на децата си смартфони докато станат поне на 16, толкова по-нормално ще бъде децата да не ползват смартфони.

Гарсия Пеманиер от Испания, създател на страницата „Младежи без мобилни телефони“ казва:

„Когато започнах това, се надявах да намеря други семейства, които мислят като мен, но идеята се разпространи. Целта ми беше да се съюзя с други родители, така че да отложим колкото може началото на употребата на смартфон.“ Тя иска и други родители да се включат в инициативата, за да не са нейните деца изключението от правилото.

Властите и здравните експерти обръщат внимание на увеличението на видеа с насилие или с порнографско съдържание, които стават достъпни за децата. Испанското правителство се вслуша в тези предупреждения и през януари забрани смартфоните в началното училище. Сега, само гимназистите, тоест деца над 12 години, могат да ползват смартфони в училище, ако учителите смятат, че е нужно.

„Ако ние, възрастните, сме пристрастени към смартфоните, как може да дадем смартфон на едно 12-годишно дете, което няма способност да се справи?“ пита Гарсия.

Във Великобритания движението също набира скорост, след като майката на 16-годшината Бриана Гей, която беше убита от двама тийнейджъри миналата година, започна да настоява децата под 16 да нямат достъп до социални медии и смартфони.

„Имам усещането, че всички знаем, че купуването на смартфон за децата ни не е добро решение, но това още не е станало социална норма.“ казва Дейзи Грийнуел, майка на три деца.

„Какво, ако променим социалните норми така, че в училището, в града, в страната ни, да бъде необичаен избор да дадеш на детето си смартфон когато то е на 11? Какво, ако можем да почакаме, докато то е на 14 или 16?“ пита тя. Дейзи, заедно с приятелка създават местната група „Родители, обединени за детство без смартфони.“

Промяната на социалната норма обаче е дълъг процес. Според изследвания в различни страни от Европа, когато станат на 12, повечето деца вече имат смартфони, като родителите им купуват собствени около 10-11 годишна възраст. Около половината деца получават такъв на по-ранна възраст, а една пета от децата във Великобритания имат смартфон на 4 годишна възраст.

Според родители, участващи в движението, силата е в множеството, така че колкото повече родители знаят, че не са сами в тази мисия, токова по-добре. Например, в Ирландия, осем директори на начални училища в Грейстоун се съюзяват и подписват писмо, в което призовават родителите да не купуват на децата си смартфони. Тогава и родителите се решават да не дават смартфони на децата си в свободното време.

Положението е същото и на други места. В Барселона, Моника Маркес прави допитване до родителите в класа на дъщеря си и установява, че мнозинството от тях имат същите притеснения като нейните, така че заедно успяват да не допуснат смартфони в живота на второкласниците си и никой в този клас няма такъв. Според тях, за комуникация с децата, могат да се ползват обикновени не-смарт телефони.

В последните години, изглежда всички приемат, че употребата на смартфон от ранна възраст се свързва с повишен риск от насилие, самоубийствени мисли, тревожност и загуба на способност да се концентрираш. Все повече страни по света въвеждат забрани за употреба на смартфони в училище, но това не е достатъчно.

Заплахите на смартфоните не се изчерпват само с влиянието на екраните – децата имат съвсем лесен достъп до порнографски материали или такива, свързани с насилие, както и до дийп фейк съдържание. Друга заплаха са недоброжелателните възрастни, които могат да се възползват от децата.

Родителите се притесняват и как ще откажат смартфон на децата си. Някои вече съжаляват, че са им дали такъв и се оправдават, че подбудите им да са били да помогнат на децата си да се позабавляват и да си чатят с приятелите. Сега обаче, те започват да виждат вредата.

Родителите също ползват смартфони, не винаги за забавление, а децата виждат това, така че става още по-трудно да им се обясни защо е по-добре те да нямат. Имайки предвид, че и възрастните понякога трудно успяват да контролират екранното си време, детство без смартфони изглежда все по-трудно.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Възстановиха плаж на 2000 години, унищожен след изригване на Везувий

22 юни, 2024

Следваща публикация: Измама в Лондон: наемат апартаменти, за да ги превърнат във ферми за канабис

22 юни, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини