Недостиг на минерали ще затрудни енергийния преход

Недостиг на минерали ще затрудни енергийния преход
  • 17 май, 2024
  • Свят

В света ще се достигне до недостиг на някои минерали, нужни за производството на ел. коли, вятърни турбини, соларни панели и други технологии, които биха помогнали в енергийния преход, а основната причина е невъзможността на добива да достигне нивата на търсене, ако не се направят сериозни инвестиции и преструктуриране на сектора.

Международната агенция по енергетика( IEA) описва това в доклад.

Към 2035г.  светът ще може да посрещне около 70 % от търсенето на мед и 50 % от търсенето на литий, а инвестициите в областта на добива нарастват тъврде бавно в сравнение с апетита на потребителите за „зелени“ технологии.

Според IEA, глобално ще трябва да се инвестират около 800 милиарда в проекти за добив до 2040 г., за да има светът шанс да ограничи емисиите въглероден диоксид до степен да се органи и предизвиканото от тях глобално затопляне на атмосферата и океана до 1.5 градуса над базовото ниво.

Добрата новина е, че цените на някои минерали падат значително, до нива от пред пандемията, като това се отнася в най-голяма степен за тези, свързани с производството на батерии. Цената на лития пада със 75 %, а на никела и графита с около 30 %, така че крайната цена на батериите пада с около 14 %.

Цените падат, защото се увеличава търсенето и от там – добива. Това обаче е състоянието на пазара днес и според експертите не може да се ползва за придвижване на бъдещето, защото търсенето на такива елементи с очаква да продължи да се повишава. Например търсенето на графит до 2040 г. ще се увеличи 4 пъти от сегашните нива.

Повече от две трети от ръста в добива на литий, кобалт и редки елементи ще се концентрира в малък брой държави, а и днес положението е подобно. Това създава опасност от недостиг, както и други възможни проблеми. Например, 95 % от доставките на графит, използван в батериите, идва от Китай.

„Такива високи нива на концентрация представляват риск за скоростта на енергийния преход, като правят снабдителните вериги и маршрути по-уязвими, независимо дали от екстремно време, търговски спорове или геополитика.“ се казва в доклада.

Източник: CNN

Споделете:
Предишна публикация: Гръцкият Премиер с твърда позиция относно Северна Македония

17 май, 2024

Следваща публикация: Арестуваха 8 активисти за климата, залепят се за писта на летище

17 май, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини