Как САЩ почти забрани ТикТок

Как САЩ почти забрани ТикТок
  • 24 април, 2024
  • Свят

След години на опити да се забрани социалната мрежа, собственост на китайска компания, Конгресът гласува закон, според който компанията собственик ByteDance има 9 месеца да продаде ТикТок, с възможно удължение от 3 месеца за довършване на сделката. Ако това не се случи, ТикТок ще трябва да напусне американския пазар, или по-точно, няма да се предлага като опция на американските потребители.

В случай, че бъде забранен, 170 милиона американци ще продължат да ползват  приложението, но то няма да може да се обновява и след време ще спре да работи нормално. Няма да може и да се сваля от определени магазини за приложения.

Разбира се, очакват се и опито за заобикаляне на закона, например чрез ползване на VPN или виртуални мрежи, както и с чуждестранни СИМ-карти.

Тъй като това изисква технологични познания, се очаква потребителите с времето да преминат към друга платформа, която не изисква такива сложни дейности за достъп. За популярните инфлуенсъри пък ТикТок е само една от няколко платформи, които ползват, така че последователите им едва ли ще пропуснат нещо важно.

Основна причина, поради която САЩ се опитват да забранят приложението, е закон в Китай, според който всяка китайска компания е длъжна да предоставя на правителството информация, касаеща националната сигурност и това е „вратичка“ през която китайското правителство би могло да получи данните на милиони американци. Според компанията, те не дават достъп до данните на правителството, но независимо от това, сега ще търсят купувач, а вероятно и съдебно решение.

Не липсват и критики срещу този закон, касаещи най-вече свободата на словото, но и влиянието на големите американски технологични компании върху решенията.

„Законът за ТикТок разчита на контрола, който Епъл и Гугъл имат върху техните платформи за смартфони, защото в основата си, законът създава механизъм, по който Епъл и Гугъл могат да спрат достъпа до приложението през своите магазини за приложения.“ Казва Дийн Бол, изследовател от Университета Джордж Мейсън. „Такъв механизъм би бил много по-малко ефективен в света, които си представят голяма част от привържениците на антитръст регулациите и агресивните регулации срещу големи технологични компании.“ смята той.

Източник: AP News

Споделете:
Предишна публикация: Старостта започва по-късно, установи ново изследване

24 април, 2024

Следваща публикация: Най-добрите места за среща с морски костенурки

24 април, 2024

Може да ви хареса също

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари

Последни новини